Lolland Håndværker & Industriforening…

…havde  inviteret medlemmerne til besøg på Vinoteque Marittima i Nykøbing F.

torsdag den 04. april 2024 klokken 17.30

Klokken 17.30 havde alle tilmeldte indfundet sig i skibets bageste del . I fine ”lavtloftede lokaler”. Specielt lagde jeg mærke til et ”klenodie” af et ”BEOCenter 7700” ( en kombination af radio og pladespiller ). Endvidere en pladesamling fra 70’erne, med et udvalg som kunne være valgt af undertegnede.

Klokken 17.33 bød Jan Buch velkommen, og opfordrede deltagerne til at præsentere sig. Som sagt så gjort.

Herefter bød indehaveren af Marittima, Jes, velkommen og fortalte om tilblivelsen af Vinoteque Marittima. Jes er indehaver af vinhandelen Marius Mortensens Eftf. på 30.år. I denne egenskab syntes Jes der manglede en vinbar i Nykøbing F. Jes så på flere bygninger i byen, men intet syntes ”inden for rækkevidde”, såvel brugsmæssigt som økonomisk.

Efter modne overvejelser om noget nyt fik, Jes øje på et tilbud om køb af et skib i Tyskland. Et skib der er bygget i 1958. Det var ikke sådan ”bare lige”. 40 investorer blev samlet, og beløbet for at hente skibet til Nykøbing F var sikret.

Dette blev starten på et større indretnings- og ombygningsarbejde. Et arbejde der kostede både ”manne penge” og ”blod, sved og tårer”. Og som Jes sagde : ”Jeg har på ingen måde fortrudt. Men skal jeg gøre det om, er der flere ting jeg vil gøre anderledes” ( sådan har “forfatteren” til denne tekst det også ).

Efter denne introduktion fik vi en rundvisning i skibets forskellige ”sale”. Oven over det lokale vi anvendte til vores ”sammenkomst”, var et ”selskabslokale” som blev lejet ud. En weekend fra fredag klokken 15 til søndag middag koster kr. 4.500,00.

Da rundvisningen var overstået, var turen kommet til vinsmagning og spisning. Vinsmagning af 4 vine i kombination med en flæskestegssandwich. At dømme efter ”snakken” var det tydeligt at deltagerne havde behov for denne sammenkomst. En sammenkomst med ”lidt fagligt indhold”.

Samtidig med vinsmagningen gav Jes en faglig ”undervisning” i mange af verdens forskellige vine. Ikke kun i de vine som der blev præsenteret, men også i vine fra mange kendte distrikter.

Konklusion : Klokken 19.45 var deltagerne ufattelig meget klogere på såvel vin som Nykøbing F.’s nye attraktion. Synd at turisterne har så svært ved at finde skibet. Det skal ændre sig i 2025 hvor skibet skal flyttes til en ny placering til området hvor den gamle bro over Guldborgsund var placeret.

Et spændende besøg. Et besøg som var en kombination af et virksomhedsbesøg og netværksmøde.

Se en video med sekvenser fra besøget herunder.

Med venlig hilsen
Jørn Jørgensen.