Kursus i ansættelsesret den 11. juni 2024 – afholdt på
”Hages Badehotel” i Rødby.

Kurset var kommet i stand efter idé af Bjarne Keis ( KS Værktøj, Maribo ).

Der var tilmeldt 19 deltagere. En enkelt meldte afbud aftenen før.

Klokken 08.25, en smule før beregnet, bød Bjarne Keis velkommen til ”Kursus i ansættelsesret”. Efter denne velkomst præsenterede de enkelte deltagere sig.

Nu var det Sissel’s tur. Sissel driver Alares Advokatfirma på Slotsbryggen i Nykøbing F. og har siden 2012 specialiseret sig i ”ansættelsesret”.

Sissel havde udleveret ”skærmprint” af sin præsentation til brug for notater om de enkelte punkter. Notater, ja dem blev der nok af, i hvert fald for undertegnede. De første skærmbilleder, der handlede om ansættelsens karakter, funktionær eller timelønnet og hvordan det defineres, gav anledning til de første notater.

Nedenfor har jeg skrevet nogle ”højdepunkter” fra kurset, som jeg mener er yderst relevante.

Hvis der i kontrakten står indenfor hvilke tidspunkter medarbejderen skal arbejde, ( og det overholdes ) behøver der ikke foregå yderligere tidsregistrering.

De ændrede betingelser i ansættelseskontrakter / ansættelsesbeviser ( ordet er ligegyldigt for gyldigheden af dokumentet ) blev gennemgået.

Et punkt der måske ikke har den helt store relevans for de fleste af deltagerne, var gennemgang af de forskellige klausuler der kan indskrives i kontrakten. Relevans eller ej. Det er vigtigt af have en viden om hvordan disse kan anvendes. Gyldigheden af klausuler er væsentlig ændret i henhold til EU lovgivning. Grunden er ”arbejdets frie bevægelighed”.

Væsentlig ændring i ansættelsesvilkår sker ved at opsige den tidligere ansættelse ( med gyldigt opsigelsesvarsel ), og tilbyde ansættelse under de nye vilkår.

Forhold under ansættelsen. Sissel gennemgik de forhold der kan give anledning til påtale, advarsel, bortvisning og opsigelse. Det kan eks. være ”kritisabel opførsel”, sygdom og andet der opstår ”hen ad vejen”.

Mulighedssamtale ? Anvendelig når en medarbejder har været syg i længere tid. ”Hovedemnet” for denne er at fastslå, om der er noget arbejdsgiveren kan gøre for at få medarbejderen tilbage i virksomheden. Afslår medarbejderen at deltage i denne, er det lettere at opsige medarbejderen. Mulighedssamtalen skal iflg. loven ske inden for 4 uger. Samtalen kan afholdes telefonisk.

Under ansættelse af handicappede er denne samtale særlig vigtig på grund af mulige afhjælpningsforanstaltninger der kan indkøbes til brug af medarbejderen.

De ”nye barselsregler” ( 2022 ) blev skematisk vist.

Tidsregistrering ? EU har megen indflydelse på de nationale regler omkring arbejde. Grunden skal ses for at forhindre social dumping og sikre arbejdets frie bevægelighed. Fagforeninger som HK og 3F kan dog i overenskomsten aftale længere arbejdstid end 48 timer ugentlig. Der er dog knyttet nogle betingelser til denne regel. Det skal f.eks. være arbejde i samfundskritiske samfundsfunktioner.

Tidsregistrering kan sagtens foregå ved at medarbejderen udfylder timesedler, sætter dem i et ringbind til senere kontrol. Kontrol også mulig af medarbejderen. Det er også OK at medarbejderen skal spørge arbejdsgiveren for at få ”historiske oplysninger”.

Der er endnu ikke retspraksis for ”ikke overholdelse af tidsregistrering”, men for overtrædelse af 48 timers reglen ligger denne på kr. 25.000. Måske op til kr. 50.000 i ”svære tilfælde”, men også mulighed for ned til kr. 0 i tilfælde af det ”der kan kaldes fejl”.

Klokken ”kort i halv tolv” må jeg sige at ”hovedet var fyldt” med oplysninger om emnet ”ansættelsesret”. Aldrig tidligere har jeg deltaget i ”et foredrag” med spørgsmål fra deltagere hvor ”foredragsholderen” ikke en eneste gang ”sagde øh”.

Det var professionelt præsenteret. Det er vist hos Sissel man skal søge information hvis…

Med venlig hilsen
Jørn Jørgensen.


Sådan så siden ud ved tilmelding til kurset :

Kursus i ansættelsesret…

… afholdes tirsdag den 11. juni klokken 08.00 på Hages Hotel i Rødby.

I tidsrummet 08.00 – 08.30 serveres der morgenmad. Her er der mulighed at “netværke” ( som det hedder på nudansk ).

Forventet afslutning : Klokken 11.30

Alle med ansatte har brug for en basal viden om ansættelsesret. Ikke mindst om “alt det nye” vedr. ferie, barsel m.v.. Lolland Håndværker & Industriforening tilbyder derfor sine medlemmer et “grundkursus” om emnet.

Kursusbeskrivelse:

Kurset i ansættelsesret kommer omkring vigtige forhold, som man som arbejdsgiver skal være opmærksom på forud for ansættelsen af en medarbejder, under ansættelsen og i forbindelse med ansættelsesforholdets afslutning

Følgende vil blive gennemgået på kurset:

Relevante regler for ansættelsesforhold herunder særligt funktionærloven vs. kollektive overenskomster,
Minimumskrav til ansættelseskontrakten,
Regler om klausuler,
Ændringer i ansættelsesvilkår,
Håndtering af misligholdende medarbejdere,
Sygdom,
Ferie,
Barsel,
Arbejdstid og tidsregistrering (nye regler)
Opsigelser,
bortvisninger,
Særlige fokuspunkter (graviditet, barsel, handicap, alder og tillidsrepræsentanter)

Undervisningen vil foregå på et lavpraktisk og håndgribeligt niveau med fokus på, at alle opnår en praktisk forståelse for, hvordan den nye lov kan håndteres. Der er plads til spørgsmål og dialog om praktisk håndtering.

På kurset vil du få indblik i ansættelsesrettens grundregler, og du vil opnå en bedre forståelse for, hvordan du navigerer i ansættelsesretten,

Der kræves ingen forberedelse for at deltage på kurset. Der vil blive udleveret printet PowerPoint præsentation således, at du løbende kan tage noter.

Spørgsmål er særdeles velkomne.

Undervisningen varetages af advokat Sissel Victoria Egede-Pedersen, der har beskæftiget sig med arbejds- og ansættelsesret siden 2012 og til daglig drifter advokatselskabet Alares Advokatfirma i Nykøbing Falster.

Tilmeldingsfristen er nu udløbet.